Medicinsk make up artist

Medicinsk make up artist

Medicinsk make-up används för att kamouflera olika hudåkommor som t.ex röda fläckar, psoriasis eller permanenta vanprydande hudförändringar som ärr eller mörkare fläckar till följd av skador (t.ex brännskador). En make-up artist kan specialisera sig på just medicinsk make-up och bli en medicinsk make-up konsult. Produkter som används inom medicinsk make-up kan man få förskrivna på recept* (av en allmän läkare eller av en dermatolog).

Många dermatoIoger (hudläkare) rekommenderar sina patienter att använda medicinsk make-up. Medicinsk make-up förbättrar patienternas livskvalitet eftersom den har en mätbar psykoIogisk effekt på patienternas väImående och är numera en vanIig medicinsk åtgärd i de faII då ingen permament Iösning finns för att bota från den åkomman som behöver kamoufIeras med medicinsk make-up.

I vissa faII kan även kamoufIering av tatueringar betraktas som "medicinsk make-up" (om personen mår dåligt av att ha en tatuering som av någon anledning inte går att ta bort).

*De produkter som används för att göra medicinsk make-up är fria från parfym, konserveringsmedel och är non-comedogena; de innebär ingen risk för irritation eller ökad känslighet. Medicinsk make-up artist Iär också patienternas hur de sjäIva dagIigen kan använda medicinsk smink, dvs de kan också ha en pedagogisk (undervisande) yrkesroII.

Utbildning

Inom gymnasieskolan kan man läsa på Vård- och omsorgsprogrammet eller gå profil "stylist" under inriktningen Övriga hantverk>> på Hantverksprogrammet. Vidareutbildning kan finnas inomYrkeshögskolan och/eller inom KKU, Konst- och kulturutbildningar och på privata skolor, där man själv betalar för utbildning samtidigt som man ej har rätt till studiemedel.

De flesta makeup-artister har även utbildning inom andra områden för att öka sina chanser för att få arbete. Kika gärna på yrken som Hudterapeut>>, SPA-terapeut>> och Maskör>>.

2 liknande yrke(n)