Massör

Massör

En massör arbetar med massage och muskeltöjningar för att förebygga och motverka muskelspänningar som annars kan orsaka skador eller smärta.

I arbetsuppgifterna ingår också att utreda och behandla enklare dysfunktioner och smärttillstånd i rörelse-och stödjeorganen samt att ge behandlingar i allmänt avslappningssyfte, enligt den Svenska Klassiska Massagens principer.

En massör arbetar uteslutande med kroppens mjukdelsvävnader, det vill säga med muskler, hud och bindväv.
Behandlingen sker genom att massören kombinerar massage- och muskeltöjningstekniker och eventuellt även ger träningsinstruktioner.

Arbetet förutsätter lyhördhet, ett genuint intresse för människor och god kondition.

Först pratar massören med sin kund om dennes situation. Därefter planeras behandlingen.

Massören kan välja att vidareutbilda sig till massageterapeut och får då mer kunskap om sjukdomslära, skadelära, fysiologi, muskelfunktionsdiagnostik. En massageterapeut kan, förutom det en massör kan, jobba direkt med behandling av specifika skador och besvär i rörelseapparaten.
En medicinsk massageterapeut har yrkeshögskoleutbildning och arbetar precis som en massör med friskvård och hälsa men med patienter inom vårdsektorn.

Utbildning

Utbildning till massör ges främst på privatägda skolor och utbildningen är inte reglerad av någon myndighet, vare sig i innehåll eller omfattning. Branschrådet Svensk Massage ställer upp kvalitetskrav på de skolor som bedriver utbildningar. Efter utbildning vid någon av de godkända skolorna och praktiskt och teoretiskt prov kan branschrådet utfärda certifikat med titeln Av Branschrådet Svenska Massage Certifierad massör. Det finns några utbildningar som berättigar till stöd från CSN.

Visste du att...?
ca 80% av alla människor kommer någon gång i sitt liv få ont i ryggen.

Var god se även andra yrkespresentationer, förslagsvis i första hand Medicinsk make-up artist>>, Hudterapeut>>, SPA-terapeut>>SPA-medarbetare>>Akupunktör>>Djurmassör>>, Idrottsmedicinare>> och Idrottsmassör>>

9 liknande yrke(n)