Läxhjälpare

Läxhjälpare

Som läxhjälpare hjälper du andra elever och studenter med läxor.
Din uppgift kan se lite olika ut beroende på vilket företag eller organisation som du arbetar inom. Oftast handlar det om att stödja barn och vuxna att själva komma vidare med sina studier genom att lyssna och förklara och tillsammans lösa problem. 

Som läxhjälpare hjälper du andra att nå sin fulla potential, hjälpa till att förbättra studieresultaten och därmed betygen. 

Att arbeta som läxhjälpare är ofta ett deltidsjobb/extrajobb på sidan av dina egna studier. Du kan också arbete ideellt/frivilligt för olika hjälporganisationer t.ex Rädda barnen.

Läxhjälpare kan också kallas för privatlärare.

Du som är intresserad av detta yrket kanske också vill se information om yrken Juniorlärare>> och Elevassistent>>.

Utbildning

Oftast krävs ingen särskild utbildning. Det kan vara bra att ha en pedagogisk förmåga samt förmåga att organisera och planera. Du bör som person vara engagerad och intresserad av att lära ut.
Olika företag kan ha olika kravprofiler. Oftast är åldersgränsen minst 18 år samt att du ska vara studerande (helst studerande på någon eftergymnasial utbildning på högskolenivå eller inom yrkeshögskolan). Beroende på i vilket ämne och på vilken nivå du ska arbeta som läxhjälpare kan en viss nivå på ämneskunskaper vara relevant.

Visste du att...?
Förkortning "PT" står inte längre endast för "personlig tränare" utan kan stå även för "personal teacher". Personal teachers arbetar bl a med att sätta ihop utbildningar och utvecklingsplaner för den enskilda personen.

Nyttiga länkar
Intressant för dig information kan finnas bI a på
www.youtube.com/channel/UCFjw0lxdPmII9mRZ0bKML3Q - hjälp i matteuppgifter (av en mattelärare);
www.mattecentrum.se/raknestugor - info om Räknestugorna där man kostnadsfritt kan få hjälp med matten;
www.framtid.se/arbetsgivare/allakando
www.pluggakuten.se
www.gymnasieguiden.se/informeras/tips-om-studieteknik
www.matteboken.se/pluggknep

7 liknande yrke(n)