Trafikinspektör

Trafikinspektör

En trafikinspektörs uppgift är att förrätta körprov och ibland även teoriprov för olika körkortsbehörigheter. Största delen av arbetet består av körprov för personbil men man kan också få genomföra körprov för taxi, lastbil och buss.

Ett yrke med ansvar och avgörande
Arbetet går ut på att bedöma om den som vill ta körkort har tillräckliga kunskaper och färdigheter. Körkortstagaren ska på ett säkert sätt kunna följa trafikregler, manövrera bilen samt göra en säkerhetskontroll av fordonet.

De personliga egenskaperna en viktig roll vid rekrytering av nya trafikinspektörer. Det är en fördel att ha erfarenhet av pedagogiskt arbete.

För att kunna få anställning som trafikinspektörsaspirant krävs att man har genomfört en gymnasieutbildning och har haft körkort för personbil i minst tre år. Anställningen inleds med en ettårig utbildning på Trafikverket.

Teori och praktik varvas i utbildningen till trafikinspektör och gör att utbildningen håller en hög kvalitet. Efter att ha jobbat ett tag i yrket kan det finnas möjlighet att vidareutbilda sig på fler behörigheter.

Rekommenderad bakgrund
För att kunna söka måste du ha haft B-körkort i minst tre år och du måste även ha genomfört en gymnasieutbildning. Att ha fler körkortsbehörigheter än B-behörighet är meriterande. Om man behärskar flera språk betraktas det också som en fördel.

Trafikverket eftersträvar en mångfald bland medarbetare så att personalsammansättningen speglar samhället i övrigt.

Erfarenhet
Du bör ha mycket god trafik- och körvana inom vägtrafik och gärna erfarenhet av vuxenpedagogiskt arbete. Det är bra om du har jobbat med myndighetsutövning och har vana av att ta självständiga beslut.

Nyttiga länkar
www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Vagmarken
www.trafikverket.se

3 liknande yrke(n)