Trafikledare

Trafikledare

Trafikledare är anställda i huvudsak på de olika trafikledningscentralerna i Sverige för att leda den dagliga trafiken och hantera störningar tillsammans med driftsledning och andra inblandade företag. Arbetet liknar det arbete som utförs i flygledartornen på flygplatserna.

Arbetsuppgifter

Med datoriserade övervaknings- och manöversystem har trafikledaren uppsikt över trafiken och löser de problem som uppstår genom att bland annat leda om trafiken vid behov.

Yrkesbeskrivning
En trafikledare har till uppgift att planera trafiken och se till att den dagliga driften fungerar som den ska. Du ansvarar för att avhjälpa fel och för att det är riskfritt för dem som arbetar längs spåren. En utmaning kan vara att se till att tågen kommer fram trots snöfall och problem med växlar eller signaler. Som trafikledare arbetar du treskift.

Beslut under stress
För att klara av jobbet som trafikledare är det viktigt att du kan ta snabba beslut under stress. Du ska vara noggrann och kunna prioritera rätt i svåra situationer. Inför anställningen får du göra en hälsokontroll där bland annat ditt färgseende och din hörsel kontrolleras.

Viktiga egenskaper för att lyckas
Du bör vara noggrann och stresstålig samt ha godkänt färgseende och hörsel.

Se gärna en videofilm>> (längd 8 min 41 sek) om hur olika yrkesroller samarbetar på en Trafikcentral.

2 liknande yrke(n)