Trafikinformatör

Trafikinformatör

Trafikinformatör är ett varierande arbete med goda utvecklingsmöjligheter.

Trafikinformatörens arbete består av att informera resenären om tågläge främst via högtalare och skyltar samt via web. För att kunna leverera en god och tillförlitlig information krävs ett gott samarbete med de övriga funktionerna på arbetsplatsen och även med järnvägsföretagen. Från dessa samlar trafikinformatören in information om spårändringar, förseningar, inställningar och andra fel som exempelvis fordonsproblem eller ett kontaktledningsfel.

Viktiga egenskaper för en trafikinformatör är att vara kundinriktad, stresstålig och tålmodig. I arbetet som trafikinformatör krävs att man har en god initiativförmåga, samarbetsförmåga och en god språklig förmåga samt förmåga att kunna analysera och beräkna tågläge. Det är också viktigt att vara tydlig vid framförandet av information och att i utropen jobba med mikrofonteknik på ett sådant sätt att kunderna har god möjlighet att ta del av informationen.

Arbetet som trafikinformatör är väldigt varierande beroende på hur tågtrafiken framförs, i ett normalt läge eller i ett stört läge. Att arbeta som trafikinformatör är stimulerande, den ena dagen är aldrig lik den andra, och inom trafikledningsbranchen finns alltid något nytt att lära sig.
 
Se gärna en videofilm (8 min 41 sek lång) om hur det funkar på en Trafikcentral, där olika yrkeskategorier samarbetar och Trafikinformatör är en av dem. Här>> är snabblänk till filmen.

4 liknande yrke(n)