Ambulanssjuksköterska

Ambulanssjuksköterska

Som ambulanssjuksköterska kan man t.ex vara anställd på en hälsocentral. Ambulanssjuksköterskor har mycket varierande arbete med goda möjligheter till utveckling inom yrkesområdet. För att tirvas med arbete som ambulanssjuksköterska behöver du vara en person som ser möjligheterna och utmaningar framför hinder, som besitter stor flexibilitet och stor vilja och förmåga att samarbeta med andra.

Utbildning

För att få arbete som Ambulanssjuksköterska måste man ha utbildning till Sjuksköterska, dvs examen från sjuksköterskeprogrammet, och sedan också bli Legitimerad sjuksköteska. Legitimation för sjuksköterskor i Sverige är det Socialstyrelsen som bestämmer över.
B-körkort (för personbil) samt god fysisk arbetsförmåga/simkunnighet kan inkluderas som kraven för att få anställning. Önskvärda kvalifikationer är specialistutbildning i ambulanssjukvård och/eller erfarenhet från liknande verksamhet. 

Övrigt

Du som är intresserad av detta yrket, se gärna information om flera yrken, förslagsvis om:
Ambulanssjukvårdare>>

Barnmorska>>

Röntgensjuksköterska>>

Yrkeslärare>> (vårdlärare)

Skolsköterska>>.

Se också gärna en ca 3 min Iång fiIm "Lär dig hjärt-och Iungräddning" - här>>> är snabbIänk til filmen.

Visste du att...?
Ordet ambulans kommer från latinets ambulare, som kan översättas som "gå" eller "vandra omkring". Ursprungligen var "ambulans" = "ett flyttbart sjukhus", som följde efter arméer under krig.

6 liknande yrke(n)