Praktiksamordnare

Praktiksamordnare

Praktiksamordnare arbetar oftast inom område "Utbildning" i nära samarbete med skolledare/rektorer, biträdande rektorer, lärare och administrativ personal, som t.ex utbildningsadministratörer.

Praktiksamordnare möter nya människor och nya utmaningar varje dag. Elevernas bakgrund och framtidsdrömmar ser väldigt olika ut och för att varje individ ska trivas och lyckas nå sina mål är det en förutsättning att samarbetet med de andra yrkesgrupperna fungerar väl. Du ska vara intresserad av utmaningen att bidra till att de studerande når sina mål. Du ska kunna hitta praktikplatser där de som går på praktik får växa och där deras lärande bygger vidare på deras tidigare kunskaper och erfarenheter. Eftersom Samarbete är nykelordet i praktiksamordnares jobb är personliga egenskaper som flexibilitet, samarbetsförmåga och engagemang för att utveckla verksamheten av jättestor betydelse. Man behöver också ha en stor dos tålamod och ordningssinne samt förmåga att skapa och bibehålla goda arbetsrelationer.

Lilla ordboken
PRAO - är en forkortning som står för "Praktisk arbetslivsorientering". Det är en sort kort praktik (kan vara från ett par dagar till ett par veckor per termin eller läsår och är vanligtvis förlagd från åk6 t o m åk9 i grundskolan)  för elever på grundskolorna och är för många ungdomar deras första kontakt med arbetslivet. Man får lämna grundskolan för en eller ett par veckor för att vara på en arbetsplats, för att prova på ett yrke. PRAO ger grundskoleelever möjlighet att med egna ögon se hur arbetslivet funkar, vilka krav som ställs och vilken utbildning som efterfrågas. De vanliga PRAO platserna är: dagis, matbutiker, vaktmästerier, djurstall (häststall), hunddagis, hund-och-katt hotell, caféer, lunchrestauranger, hotell/värdshus. Ovanlig PRAO kan man t.ex ha hos FM>>.

APL - är en forkortning som står för "Arbetsplatsförlagt lärande". Det är praktik som är på 15 veckor (eller fler veckor) förlagda under 3 år på gymnasiets nationella yrkesprogram.  

LIA - är en forkortning som står för "Lärande i arbete". Det är praktik som ingår i yrkeshögskoleutbildningar.

Nyttiga länkar

www.mah.se/upload/FAKULTETER/LS/Institutioner/SOL/RUC/Utbildningar/APL/Elever - info från Arbetsmiljöverket om regler kring praktik;
www.framtid.se/blogg - blogginlägget "Obligatorisk PRAO";
www.samverka.nu - webbverktyget för att administrera PRAO, praktisk arbetslivsorientering (i grundskolan);
www.youtube.com/watch - en ca 18 min lång film om PRAO, inspelad i samarbete med Svenskt Näringsliv;
www.youtube.com/watch? - en ca 7 min lång film med tips & råd inför PRAO;
www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/ledningsregementet - info om PRAO hos FM;
www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fridolin-foreslar-obligatorisk-prao
www.fragasyv.se/info/prao-i-grundskolan
www.dagensvimmerby.se/debatt - läs vad eleverna tycker om PRAOns betydelse för deras yrkesval;
Videofilm >> - presentation (forskning kring PRAO, praktisk arbetslivsorientering = praktik på grundskolan) om Prao och dess betydelse; längd ca 1 timme.

6 liknande yrke(n)