Praktiksamordnare

Praktiksamordnare

Praktiksamordnare arbetar oftast inom område "Utbildning" i nära samarbete med skolledare/rektorer, biträdande rektorer, lärare och administrativ personal, som t.ex utbildningsadministratörer.

Praktiksamordnare möter nya människor och nya utmaningar varje dag. Elevernas bakgrund och framtidsdrömmar ser väldigt olika ut och för att varje individ ska trivas och lyckas nå sina mål är det en förutsättning att samarbetet med de andra yrkesgrupperna fungerar väl. Du ska vara intresserad av utmaningen att bidra till att de studerande når sina mål. Du ska kunna hitta praktikplatser där de som går på praktik får växa och där deras lärande bygger vidare på deras tidigare kunskaper och erfarenheter. Eftersom Samarbete är nykelordet i praktiksamordnares jobb är personliga egenskaper som flexibilitet, samarbetsförmåga och engagemang för att utveckla verksamheten av jättestor betydelse. Man behöver också ha en stor dos tålamod och ordningssinne samt förmåga att skapa och bibehålla goda arbetsrelationer.

Nyttiga länkar
www.mah.se/upload/FAKULTETER/LS/Institutioner/SOL/RUC/Utbildningar/APL/Elever - info från Arbetsmiljöverket om regler kring praktik;
www.samverka.nu - webbverktyget för att administrera PRAO, praktisk arbetslivsorientering (i grundskolan);
www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/fridolin-foreslar-obligatorisk-prao
www.fragasyv.se/info/prao-i-grundskolan
www.dagensvimmerby.se/debatt - läs vad eleverna tycker om PRAOns betydelse för deras yrkesval;
Videofilm >> - presentation (forskning kring PRAO, praktisk arbetslivsorientering = praktik på grundskolan) om Prao och dess betydelse; längd ca 1 timme.

1 liknande yrke(n)