Lantbrukare

Lantbrukare

För att kIara av att driva ett lantbruk behöver man mycket bred kompetens inom område "lantbruk" med kunskap om lantbruksdjur, växtodling och lantbruksmaskiner.

Som lantbrukare är du praktisk mångsysslare, kunnig i biologi, teknik, ekonomi och mycket annat. Du är egen företagare och lever med ditt arbete eftersom du oftast bor på gården. Lantbrukaren äger eller arrenderar en gård, med eller utan djur och med eller utan skog. På mindre gårdar sköter lantbrukaren de flesta sysslor själv, ofta tillsammans med familjen. På större gårdar har lantbrukaren anställda lantarbetare.

Man bör helst kunna köra både traktor (med sådd, skörda och annat redskap), grävmaskin och hjullastare om man väljer yrket lantbrukare. Man måste även kunna underhålla fordonen eftersom de skall hålla länge - så är även underhåII och reparationer av jordbruksmaskiner och redskap är även det en del av lantbrukarens arbete. I och för sig så finns det maskinstationer som både underhåller maskiner och hjälper lantbrukare med allt de kan tänkas behöva.

Utbildning

På gymnasiet finns inriktning Lantbruk>>> på Naturbruksprogrammet som är ett av de nationella gymnasiala yrkesprogram (med minst 15 veckors APL, ArbetsPlatsförlagt Lärande, dvs "praktik"). 

5 liknande yrke(n)