Lantbrukare

Lantbrukare

För att kIara av att driva ett lantbruk behöver man mycket bred kompetens inom område "lantbruk" med kunskap om lantbruksdjur, växtodling och lantbruksmaskiner.

Som lantbrukare är du praktisk mångsysslare, kunnig i biologi, teknik, ekonomi och mycket annat. Du är egen företagare och lever med ditt arbete eftersom du oftast bor på gården. Lantbrukaren äger eller arrenderar en gård, med eller utan djur och med eller utan skog. På mindre gårdar sköter lantbrukaren de flesta sysslor själv, ofta tillsammans med familjen. På större gårdar har lantbrukaren anställda lantarbetare.

Man bör helst kunna köra både traktor (med sådd, skörda och annat redskap), grävmaskin och hjullastare om man väljer yrket lantbrukare. Man måste även kunna underhålla fordonen eftersom de skall hålla länge - så är även underhåII och reparationer av jordbruksmaskiner och redskap är även det en del av lantbrukarens arbete. I och för sig så finns det maskinstationer som både underhåller maskiner och hjälper lantbrukare med allt de kan tänkas behöva.

Jobba utomlands
Det finns nästan alltid lantbruksjobb att få i alla länder, speciellt när det är skördetid. Svenskarna har mycket gott rykte utomlands som pålitliga och yrkesskickliga.

Att tänka på inför lantbruks-utlandsjobb:

  • Det kan vara fruktansvärt tungt för en nordbo att "kroppsarbeta" utomhus i varma länder.
  • I vissa länder tar man, dessutom, ganska lätt på säkerheten och skaderisken är däröfr stor.
  • Tungt arbete som sliter hårt på kroppen och som, dessutom, ofta är rätt dåligt betalt.

Utbildning

På gymnasiet finns inriktning Lantbruk>>> på Naturbruksprogrammet som är ett av de nationella gymnasiala yrkesprogram (med minst 15 veckors APL, ArbetsPlatsförlagt Lärande, dvs "praktik"). 

Nyttiga länkar
www.fragasyv.se/info/naturbruksutbildningar-vastra-gotaland - info om vilka naturbruksutbildningar på gymnasial och yrkeshögskolenivå som finns i Västra Götaland.

9 liknande yrke(n)