Programmerare

Programmerare

År 2020 kommer Europa att sakna 1.000.000 programmerare (enligt prognos från EU-kommissionen).
Programmerare kan arbeta med allt ifrån dataspel till avancerade styrsystem för tillverkning i industrin. Vanligen arbetar du utifrån riktlinjer eller instruktioner som systemutvecklaren dragit upp eller diskuterar själv förutsättningarna med beställarna av programmet. Du måste vara beredd att lära dig nya språk när utvecklingen går framåt. Under arbetet måste du hela tiden testa programmet så att det fungerar som du tänkt dig. Medan du arbetar ska du dokumentera det du håller på med.

Programmerare kan också kallas för kodknackare och de kan kombinera uppgiftr med webbdesigner eller liknande. En av fördelarna i jobbet som programmerare är att man kan jobba överallt (från vilket land som helst) där det finns en internetuppkoppling. Man är alltså inte bunden till en specifik fysisk plats.

Utbildning

Programmerare kan ha väldigt olika utbildningar "i bagaget": en del är autodidakter (självlärda) men allt oftare efterfrågar arbetsgivare att den som söker anställnings som programmerare ska ha en eftergymnasial utbildning, från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola.

Arbetsmarknad

Det fattas ca 30 000 programmerare i Sverige idag (uppgift från augusti 2017) och prognosen är att det om fyra år, dvs år 2021 kommer att saknas ca 60 000 programmerare.

Liknande yrken
Systemutvecklare>>
Webbutvecklare>>
IT-konsult>>.

Nyttiga länkar
www.kodcentrum.se - en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande;
www.tjejerkodar.se
www.framtid.se/bloggar/programmering - Nyhet: från 1 aug.2017 får elever på alla nationella gymnasieprogram läsa Programmering 1 inom programfördjupning;
www.skolverket.se/skolutveckling/resurser-for-larande/itiskolan/alla-gymnasieelever-ska-kunna-lasa-programmering
www.youtube.com/playlist?list=PLGIaaBeLgSj-gR2ce4llrGt9c_1J7JqoC
www.youtube.com/user/TheCharmefis/playlists
http://csharpskolan.se - C#-skolans hemsida;
www.fragasyv.se/info/bli-programmerare

5 liknande yrke(n)