Gymnasiekompetensyrken

Gymnasiekompetensyrken

Vilket jobb kan man få direkt efter gymnasiet, om man gick ut ett högskoleförberedande gymnasieprogram? - är en fråga som ställs ibland av ungdomar som efter ett högskoleförberedande program bestämmer sig för att inte ansöka om fortsatta studier utan vill få jobb. De kanske vill studera senare, efter det att de har arbetat i några år, eller inte alls vill studera mera.

Det är svårt att direkt efter gymnasiet få "fast anställning", dvs tillsvidare på heltid. Mycket oftare får man i stäIIet tidsbegränsade/tillfälliga anställningar - vikariat eIIer "timmar vid behov". Det är Iättare att få fast anstäIIning om man har Iärt sig något yrke på gymnasiet. De som inte har något yrke i "bagaget" kan oftast endast få tillfälliga anställningar på deltid. Med tiden kan man oftast få bättre anställningsvillkor, bland annat på grund av att man lär sig arbete och visar "framfötterna".

Här nere presenterar vi de yrken, inom vilka man kan eventuellt få jobb utan att ha någon form av eftergymnasial utbildning och utan att på gymnasiet ha lärt sig något speciellt yrke:

Det finns ett antal yrken där viss utbildning krävs men den görs på arbetsplatsen efter det att man blir anställd och söka anställning kan man med endast "allmän gymnasiekompetens".
Exempel på sådana yrken är: Flygplatskontrollant>> och Spårvagnsförare>>.

inom ADMINISTRATION
Telefonkommunikatör>>, Provförrättare>>, Administratör>>, Handläggare>>, Inkassohandläggare>>, Bemanningsplanerare>>, Personalplanerare>>, Fastighetsmäklarassistent>>, Platsagent>>, Trafikplanerare>>, Trafikvärd>>, BiljettkontroIIant>>, Fraktassistent inom fIyget>>, Schemaläggare>>, Kontorsvärd/kontorsvärdinna>>, Inkassohandläggare/collector>>.

Inom HANDEL
Kassapersonal>>,
Förpackningsarbetare>>, Mystery shopper>>, Medarbetare på en biograf>>
Säljare>>, i första hand i butik och per telefon, Telefonförsäljare>>
(men även som en annan sort säljare, ex. Bilförsäljare>>, Båtsäljare>> eller Företagssäljare>>), Orderplockare>>,
Pizzabud>>, Lagerarbetare>>, Butiksplockare>>.

Inom SKOLA
Läxhjälpare>>,
Lärarassistent>>, Juniorlärare>>, Studiehandledare>>, Elevassistent>>, Skolvärd/skolvärdinna>>

Inom Socialt arbete
Ledsagare>>, Personlig assistent>>
God man>> - som tillhör både Ekonomi & Socialt arbete

Inom KULTUR
Evenemangspersonal>>Statist>>Biblioteksassistent>>Påklädare>>, Inspicient>>, Sufflör>>

Inom Övrigt
Baxare>>, PT (personlig tränare)>>, Lekvärd>>, Parkvärd>>, Konferensvärd/värdinna>>, Städare>>, Lokalvårare>>, Fönsterputsare>>, Stallarbetare>>, Vaktmästare>>, Kyrkvaktmästare>>, Kyrkogårdsföreståndare>>, Frukostvärd/värdinna>>
Flygvärd/värdinna>>, Flygbussvärd>> och Tågvärd/värdinna>> samt KriminaIvårdare>> - där utbildningar ges av arbetsgivare på arbetstid, när man redan är anställd;
Rivningsarbetare>>, Grovarbetare>>,
Bärplockare>>,
Handpaketerare>>SOS-operatör>>
Optikerassistent>>, Apoteksassistent>>, Tolk>>, Skrivtolk>>, Entreprenör/egenföretagare>>, Privatdetektiv>>, Privat chaufför>>, Äventyrare>>, Croupier>>, Parkeringsvakt>>, Spårvagnsförare>>

inom Hälsa- och sjukvård
Sjukhustransportör>>, Hemtjänstpersonal>>, Undersköterska>>
Servicemedarbetare inom sjukvården>>

Och yrken inom vilka är det mycket svårt att försörja sig (oftast är det extraarbete vid sidan av annat jobb eller studier)
Konstmodell>>

lnläsare (röstskådespelare>>)

samt säsångsyrken (sommarjobb) som t.ex jordgubbsplockare/bärplockare>> och jordgubbsförsäljare>>.

Inom andra Serviceyrken
Cykelbud>>, Barnvakt>>
Pizzabagare>>, Spa-medarbetare, Cykelbud>>, Blomsterbud>>
Kaffetekniker>>, Växtskötare>>, Brevbärare>>
Hotellreceptionist>>, Nattportier>>
Pet Groomer>>, Uthyrare>>, Diskare>>
Servitör/servitris>>, Cafebiträde>>
Butler>>, Campingplatsföreståndare>>Valet>>

Det finns också några yrken som kräver att man har specialla egenskaper - mentala eller fysiska eller både/och (ofta krävs det medfödd talang och sedan ofta också hårt arbete/träning/övning) och det är därför inte alla som kan försörja sig inom de yrkena, men kika gärna också på yrken:
Skådespelare>>, Musiker>>, Filmyrken>>
Professionell idrottsutövare>>, Provsmakare>>
Låtskrivare>>, Författare>>, Bloggare>> och Skribent>>
Artist>>, Smyckesdesigner>>, llustratör>>
Konstmålare>>, Konsthantverkare>>

Det finns också yrken där det är fördelaktigt att ha en viss utbildning/kompetens, men att man i vissa fall kan i stället få utbildning på arbetsplatsen efter anställningen (bli utbildad på arbetstid). Exempel: Truckförare>> - har man truckkort är det lättare att få anställning; har man även B-körkort för personbil också, är det ofta en stor fördel. Men det finns också exempel när företag anställer personer utan truckkort och utbildar under arbetstid (på arbetsplats eller genom att skicka på en kurs). Truckkort kan man få för en viss typ av tryck (t.ex gaffeltruck) eIIer för flera olika typer av truck och utbildning kan vara från några timmar upp till tre veckors kurs/utbildning på heltid.

Nyttiga länkar
www.workwide.se - svenska jobb utomlands;
www.framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för ngt.

Kika gärna även på Sommarjobbare>>, Extrajobbare>> och Springvikarie>>, som är de anställningsformer som ofta är första jobbet för en ungdom eller för en nyanländ person i Sverige.

Läs gärna blogginlägget på >> bloggar/vad-ar-gymnasiekompetens - där det förklaras vad "gymnasiekompetens" är för nåt.

För tips på hur man sätter ihop vinnande CV var god se www.framtid.se/jobb/tips-nar-du-skriver-cv

Har du en obesvarad fråga som Studie- och yrkesvägIedare borde kunna svara på - var god stälI din fråga på www.fragasyv.se

4 liknande yrke(n)